Hvordan gran blir til varme
Vi har i alle år fyrt med ved. I de siste 100 årene har først kull fra Svalbard, så med gass og parafin. Siden har strøm fra vannkraftvekene våre blitt en viktig kilde for å varme opp husene våre. Nå truer global oppvarming klimaet vårt. For mye fossilt brennsel forurenser jordens klima.
Vår løsning, og vår grønne energi, er varme fra vedfyring. Vi belster dermed ikke miljøet vårt med mere CO2 fordi vi ikke bruker fossilt brensel. Hadde vi ikke hugget ved så ville et tre i skogen til sist falle ned i en høsstorm og så råtne. CO2`en i treet vile da bli naturlig frigjort. Dermed utløser ikke vedfyring mere CO2 til atmosfæren.
Det vi gjør er at i stedet for å hugge ved, så kutter vi veden opp til flis. Da kan vi brenne den direkte fra skogen. Flisa tørker i ovnene våre før den brennes. Vi vil helst bruke tørr flis, men da må stokken tørke i ett år før den hugges til flis. Vi kjøper også flis og spon fra sagbrukene i Trønderlag. Da kan vi gjøre nytte av sagflisa som blir igjen etter materialproduksjon.
Flisa vi kjøper inn lagrer vi ved anlegget vårt i Straumen. Så mates våre to ovner med flis. Ovnene varmer opp vann nesten til kokepunktet. Så pumpeer vi nesten kokende varmt vann rundt til de byggene som vi skal varme opp. Vannet kommer avkjølt tilbake til oss for dermed å bli varmet opp på nytt.